Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»
ΠΑΛΛΑΣ
Citylink - Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-3213100

KREMLIN BALLET

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»
του Pyotr Ilyich Tcaikovsky

13, 14, 15, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

Η ΕΛΒΑ και η SPECTACLES θα παρουσιάσουν στις 13, 14, 15 και 16 Απριλίου στο ανακαινισμένο ΠΑΛΛΑΣ, σε 6 μοναδικές παραστάσεις το αριστούργημα του P.I. Tchaikovsky «Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» από το KREMLIN BALLET, σε χορογραφία Marius Petipa και με τους σημαντικούς σολίστ του χορού Kristina KRETOVA, Sergey SMIRNOV, Natalia BALAKHNICHEVA, Sergey VASYCHENKO, Alexandra TIMOFEEVA και Aydar SHAYDULLIN.
Το KREMLIN BALLET συγκαταλέγεται στα 3 σπουδαιότερα Μπαλέτα της Ρωσίας, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον διακεκριμένο Ρώσο χορογράφο Andrey Petrov και στεγάζεται στο κτήριο State Kremlin Pallas στη Μόσχα. Ανάμεσα στους καθηγητές του KREMLIN BALLET είναι η περίφημη Ekaterina Maximova.

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» σύμφωνα με το Λεξικό Μπαλέτου της Οξφόρδης θεωρείται «η κορωνίς του κλασικού χορευτικού ρεπερτορίου» και «η αποθέωση της τσαρικής κουλτούρας του μπαλέτου».

"Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ" έκανε πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη στις 14 Ιανουαρίου 1890.
Από τότε, θεωρείται η ωραιότερη μουσική για μπαλέτο που έχει γράψει ο Pyotr Ilyich Tchaikovsky, ενώ για τo χορογράφο Marius Petipa είναι το διαμάντι της καριέρας του.
Παράλληλα, αποτελεί το ντεμπούτο του Rudolf Nureyev στη Δύση, την πρώτη εμφάνιση στη σκηνή του George Balanchine, το πρώτο μπαλέτο που παρακολούθησε η Galina Ulanova και αποφάσισε να γίνει χορεύτρια, το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το Royal Ballet στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο με το οποίο ξανάρχισε τις παραστάσεις του το Royal Opera House, Covent Garden, το 1946 μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» από το KREMLIN BALLET, η οποία ανοίγει τις παραστάσεις του κλασσικού μπαλέτου στο ανακαινισμένο ΠΑΛΛΑΣ, παρουσιάζεται σε 3 πράξεις από 50 χορευτές που διακρίνονται για την υψηλή τεχνική και αισθητική κατάρτιση και είναι κάτοχοι Βραβείων Εθνικών και Διεθνών Διαγωνισμών Χορού.

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» παρουσιασμένη από το Μπαλέτο του Κρεμλίνου, έχει χαρακτηρισθεί «πραγματικό θαύμα» από τους New York Times και από την Figaro ως «εκπληκτική και λαμπερή παράσταση» από την El Pais ως παράσταση με «εξαιρετική χορογραφία, χορευτές με άψογη κίνηση και το πάθος της Ρωσικής Σχολής» ενώ στις περιοδείες του στη Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Κίνα και Η.Π.Α., μεταξύ άλλων, κατέκτησαν κοινό και κριτικούς.

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» είναι το δυσκολότερο, στην αναβίωση της μαγικής χορογραφίας του Μαριούς Πετιπά, μπαλέτο που παρουσιάστηκε ποτέ. Και για το λόγο αυτό θεωρείται η σφραγίδα επικυριαρχίας του συγκροτήματος που την επιχειρεί. Σπάνιες, λοιπόν, οι αναβιώσεις. Σπανιότερες οι επιτυχείς αναπλάσεις. Καθώς αυτό το έργο – κολοσσός απαιτεί εξαιρετική τεχνική και υφολογική κατάρτιση, ιδιαίτερο στυλ, μοναδικούς χορευτές – αστέρες (6 πρώτους χορευτές), πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια, καθώς και μια πλειάδα σολίστ με μεγάλο corps de ballet που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κλασικών και χαρακτηριστικών ρόλων.

Το Μπαλέτο του Κρεμλίνου είναι το μόνο συγκρότημα κλασικού μπαλέτου στη Ρωσία που δεν πέρασε τις δύσκολες στιγμές ενός Μπολσόι και ενός Κίροφ (Μαρυίνσκι). Έτσι φάνηκε να αντέχει και υπερέχει πολλές φορές των ομολόγων του συγκροτημάτων. Στην προκειμένη περίπτωση και στην παρέλαση των ηρώων του μπαλέτου «Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ», πρίγκιπες και πριγκίπισσες, νεράιδες και κακές μάγισσες, ξωτικά, λύκοι, κοκκινοσκουφίτσες και άλλες παραμυθένιες φιγούρες θα ζωντανέψουν στην υπέροχη απλωτή σκηνή του νέο – ανακαινισμένου άλλο τόσο αρχοντικού «Παλλάς». Μαζί με τα σύνολα και τα corps de ballet θα μας μεταφέρουν σε παλάτια και ανάκτορα, σε κήπους και σε δάση. Το Μπαλέτο του Κρεμλίνου με το σύντομο αλλά εντυπωσιακό παρελθόν του εγγυάται γι’ αυτή τη μεταφορά σε κόσμους φανταστικούς σαν αυτούς που κατάφερε να αναπλάσει μέσα από το χορευτικό παραμύθι της «ΩΡΑΙΑΣ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗΣ» η δική του αναβίωση.

Ηδη από την ίδρυσή του από τον Αντρέι Πετρόφ, το Μπαλέτο του Κρεμλίνου έδειξε την καλλιτεχνική και την προγραμματική του πολιτική. Αναβιώσεις κλασικών και παρουσιάσεις νέων, «μοντέρνων» μπαλέτων γνωστών χορογράφων. Ετσι, κοντά στον «Καρυοθραύστη» και τη «Λίμνη των Κύκνων» συναντούμε την «Σταχτοπούτα» του Βασίλιεφ, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και τον «Ιβάν τον Τρομερό» του Γκριγκορόβιτς. Κοντά στην «Κοππέλια» και τον «Δον Κιχώτη» το ρεπερτόριο προτείνει τον «Δία» (στη μουσική του δικού μας Δ.Αράπη) και τον «Τομ Σώγερ» (από το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Μ.Τουαίν). Εχοντας για απόλυτη υπεύθυνη μεταπτυχιακών σπουδών, προετοιμασίας ρόλων και τελειοποίησης τεχνικής και υφολογικής ποιότητας των χορευτών την πρίμα μπαλαρίνα ασσολούτα Εκατερίνα Μαξίμοβα και τις εμπειρίες του «Εθνικού Καλλιτέχνη» Αντρέι Πετρόφ για τις αναβιώσεις των κλασικών, σύντομα το Μπαλέτο του Κρεμλίνου αναγνωρίστηκε διεθνώς, ιδιαίτερα καθώς οι περιοδείες είναι μέσα στο μόνιμο προγραμματισμό του.

Η εξασφάλιση και παρουσίαση αυτού ειδικά του Μπαλέτου σ’ αυτήν την παραγωγή στην Αθήνα και σ’ αυτόν ειδικά τον χώρο, το ανακαινισμένο ΠΑΛΛΑΣ κάνει την ΕΛΒΑ και την SPECTACLES, που είναι οι Εταιρείες παραγωγής, υπερήφανες.

«Η Ωραία Κοιμωμένη»: ένα μπαλέτο…παρεξήγησης!

Γιατί όλα ξεκινούν όταν ο τελετάρχης στην Αυλή του Βασιλιά Φλορεστάν…λησμονεί να στείλει επίσημη πρόσκληση στη δύστροπη νεράιδα Καραμπός για τα βαφτίσια της πεντάμορφης πριγκιποπούλας Αυγής. Εκείνη φτάνει εξοργισμένη στο παλάτι και καταριέται την Αυγή όταν γίνει 16 χρονών να τσιμπηθεί από ένα αδράχτι και να πεθάνει. Με την επέμβαση της καλής νεράιδας-νονάς Πασχαλιάς, ο θάνατος μεταβάλλεται σε βαθύ ύπνο. Η Αυγή θα κοιμηθεί για 100 χρόνια μέχρι να έρθει ο Πρίγκιπας που θα φτάσει μετά από ένα όραμα που θα του στείλει η καλή νεράιδα Πασχαλιά. Την ερωτεύεται, την φιλά και την ξυπνά. Και έτσι στο τέλος όλοι γιορτάζουν τους γάμους της πεντάμορφης Αυγής και του γοητευτικού πρίγκιπά της. Ευκαιρία για πολλούς χορούς εμπνευσμένους από διάφορα παραμύθια του Περώ, ένα από τα οποία προσέφερε και το λιμπρέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης». Το μπαλέτο χωρίζεται σε 3 πράξεις με πρόλογο. Κάθε μέρος διαθέτει και υπότιτλο: Πρόλογος (τα Βαφτίσια), 1η πράξη (η Μαγγανεία), 2η πράξη (το Οραμα), 3η πράξη (οι Γάμοι).

Με την εμπνευσμένη χορογραφία (στον υπερθετικό βαθμό) και την εμπνευσμένη μουσική (η οποία γραφόταν παράλληλα με την εξέλιξη του βηματολογικού, υφολογικού και εκφραστικού τρόπου παρουσίασης) «Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» αποτελεί ένα μαγικό αμάλγαμα όπου ο θεατής καταλήγει να βλέπει τη μουσική και να ακούει τη χορογραφία!

Μια πραγματικά μεγάλη στιγμή που κανένας λάτρης του κλασικού μπαλέτου δεν πρέπει να χάσει…

Πληροφορίες : Αντώνης Κοκολάκης, τηλέφωνα : 210 – 9617353 και 6974729382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου